Jessie Jane, de sherrif met vier sterren

Frydman, M., 1989

De tweede graphic novel die ik gelezen heb is de humoristische westernstrip Jessie Jane, de sherrif met vier sterren. Deze hoort bij de stripcollectie TeGek3. De auteur is Frydman en de tekeningen werden gemaakt door Luc Maezelle. De strip werd in 1989 uitgegeven door Farao.
Omdat de lezer uit de kaft kan afleiden dat het om een typische western zou gaan, met enkele stoere vrouwen in de hoofdrol, sprak deze strip mij onmiddellijk aan. Het verhaal is een legende, die in het boek neergeschreven wordt door Alexandrine Dumas. Zij koestert de droom om ooit een gevierd romanschrijfster te worden (p.4).
Het verhaal is aangenaam om te lezen en daardoor gemakkelijk te volgen. Ook hier gaat het duidelijk om een strip die bedoeld is voor volwassenen. Dat merkt de lezer aan het vele geweld, de gevechten en de schietpartijen die het verhaal bevat. Ook schaars geklede vrouwen zijn geenszins taboe in deze stoere western. Opvallend is dat het weergeven van emoties, zoals boosheid, op gevariëerde manieren wordt gebracht. Symbolen, (p.5, p.8, p.22), teksten aangevuld met symbolen (p.6) of stukken tekst waarbij de ontbrekende woorden vervangen worden door symbolen (p.46), Frydman gebruikt het allemaal. Het verhaal zelf gaat over een stoere vrouwenbende waarin de sterkte van de vrouw extra wordt geaccentueerd. De bende wordt eerst nog weggelachen door enkele mannen, die nadien het onderspit delven (p.26-27). In de strip wordt vaak humor gebruikt, dit zowel met woord als beeld (p.14, p.23).
De graphic novel is zeer aangenaam om te lezen. Ik had eerder nog geen strips uit deze reeks gelezen, omdat het niet onmiddellijk het genre is waar ik naar zou grijpen. Voor de liefhebbers van westerns is deze strip alvast een aanrader.